Вибираємо оверлок для домашньої майстерні

Сучасний ринок представлений незліченною кількістю моделей різних оверлок – від найпростіших моделей з базовим набором функцій до потужних промислових агрегатів. Щоб вибрати потрібну модель і вкластися в бюджет, необхідно чітко визначити завдання, які ставитимуться перед оверлочною машинкою. Початківцям швачки вистачить можливостей найпростішої 3-ниткової моделі, тим же, хто планує заробляти на пошитті одягу та текстилю, слід одразу купувати 

Функції та характеристики

Початківці кравці можуть не знати, що таке і в чому його відмінність від швейної машини. Більшість сучасних машинок для шиття можуть робити оверлочні рядки, але якість і надійність такого шва у багато разів поступається точності позначки, виконаної на спеціальному обладнанні. Специфічна конструкція оверлока дозволяє швидко і якісно обмітати тканину будь-якої структури і щільності, при цьому зберігши початкову форму зрізу. Стандартні пристрої для обмітування краю, як правило, використовують 3-5 ниток, які утворюють шов, переплітаючись один з одним специфічним чином. Важливою частиною машини є направник із обрізним ножем – спеціальна деталь, що вирівнює, направляє тканину під голки для отримання максимально рівного шва.
Оверлоки можуть виконувати кілька видів швів:

  • закріплювальний;
  • трикотажний стрейч;
  • вузький;
  • широкий;
  • плоский;
  • рольовий;
  • підрубковий.

Кількість функцій може відрізнятися. Для домашнього використання достатнім набором стане наявність плоского та роликового швів з можливістю регулювання натягу та кількості ниток, ширини рядка. Оверлок Janome T-34 – оптимальний недорогий варіант з можливістю диференціального обстрочення 3 або 4 нитками.

Прості моделі

Бюджетні оверлоки – це надійні агрегати із базовим набором функцій. Відомі виробники машинок для шиття не економлять на деталях тому, навіть заплативши невеликі гроші, кравець отримає у своє розпорядження довговічну машину. Майстри, що працюють вдома, а також швеї-початківці, можуть придбати недорогу машину.

Оверлок економ класу виконує такі завдання:

  • зміна конфігурації шва;
  • обробка рукавів на спецплатформі;
  • регулювання натягу нитки диференціальним транспортером.

Найдешевші агрегати підходять для тканини середньої щільності –трикотаж, вельвет, щільний шовк, інші.

Середня цінова категорія оверлок

Обміщення тонких тканин – важкоздійсненне завдання для дешевих оверлоків, тому існують спеціальні моделі для обробки краю шовку, шифону. У конструкції передбачено наявність конвертера, який дозволяє робити шов із двох ниток.

Оверлочна машинка середньої цінової категорії, крім базових, справляється з функціями:
  • роликовий шов із закручуванням вільного краю;
  • двохнитковий вузький шов;
  • синхронне зшивання, позначка текстилю та інших тканин, що тягнуться;
  • декоративний підгин.

Гідна машина – оверлок Family645D з 13 видами швів, автоматичним перемиканням режимів , можливістю шити в 2, 3, 4 нитки.

Професійні агрегати поєднують у собі функції оверлока та розпошивальної машини та називаються коврелками. Купівля такого пристрою для домашньої майстерні має бути продуманим рішенням. Більшість функцій цієї машини не знадобляться в побуті, але незамінні в умовах швейного цеху.

Як вибрати побутовий оверлок?

Визначившись із необхідною кількістю функцій, конструкцією машинки, можна приступати до вибору виробників. Практично всі оверлоки, представлені на ринку України, надійні та довговічні, виконують точні шви. Зверніть увагу на продукцію компаній, що добре зарекомендували себе:

Оверлочні машини перерахованих фірм за співвідношенням якості, функціональності та ціни знаходяться на рівних позиціях. У нашому інтернет-магазині «Швейний світ» представлені перевірені машини відомих виробників, крім того на всі товари поширюється гарантія. Якщо ви хочете зробити правильний вибір – зв'яжіться консультантом магазину, він відповість на запитання, що цікавлять, підбере кращу модель оверлока.