Відкриття домашньої майстерні: складності та нюанси

Зараз дуже часто з'являються домашнього типу різні майстерні. Дуже зручно це для швейної галузі. Починається вона з невеликого приміщення та кількох швейних машинок. Після вдалого поштовху та при знаходженні своїх клієнтів такі цехи потроху виходять на промисловий рівень з легальним оборотом коштів. 

Продукція таких майстерень завдяки їх якості та сучасному обладнанню дозволяє витісняти контрабанду та дешевий «ширспожив». Але такі фірми часто не афішують свого справжнього походження, вони вважають, що завдяки іноземним лейбам » товар купується краще, оскільки покупець звик довіряти чужому виробнику.

Такі напівлегальні цехи змогли зайняти свою споживчу нішу і активно витісняють зі свого ринку багато імпортного товару, але головним конкурентом залишається «Секонд-Хенд», оскільки він за ціною доступніше.

Що необхідно для відкриття свого швейного бізнесу?

Перш за все, варто спочатку прорахувати оренду приміщення, вартість необхідного матеріалу та обладнання, зарплату працівника. Оптимальний варіант кількості працівників - 12 осіб, дві робочі бригади по 5 осіб та кілька керівних посад.

Наступний етап – потрібно передбачити робоче місце, вибрати потрібне приміщення. Для виробництва та пошиття одягу за всіма технологічними нормами потрібен відповідний простір, для кожного процесу своє місце.

Якщо розраховувати на відкриття невеликого цеху з робочою силою до десяти осіб, то для продуктивної роботи знадобиться до 3-4 швейних машинок, дві оверлочних або краєобмічних машин, петельний і ґудзиковий напівавтомати, необхідні при пошитті костюмів. 

Для початкового етапу можна взяти не нові машини, але у придатному робочому стані. Таке обладнання коштуватиме набагато дешевше і при хороших обертах швидко себе окупить.

Для надання одягу потрібного вигляду та форми необхідне спеціальне парове обладнання, що прасує або установка. Така установка для прасування складається з парогенератора, праски і спеціального столу.

Після всіх розрахунків, придбання обладнання, матеріалу та підготовчих робіт необхідно оформлювати документи, тобто реєструвати приватного підприємця чи юридичну особу. Для цього необхідно звернутися до державної адміністрації та надати потрібний перелік документів.

Технологія швейного процесу

Починаючи швейну справу, потрібно чітко розуміти, що в технології пошиття одягу досить багато своїх тонкощів і нюансів, в яких необхідно хоч трохи, але розбиратися. Звичайно, дуже багато залежить від напряму та стилю одягу, але є для всього процесу загальні правила та особливості.

У цеху необхідно обладнати місце для закрійника. Це може бути спеціальний розкроювальний стіл та машина стрічкового типу для уточнення крою деталей. У малих цехах переважно використовують ножиці та спеціальний дисковий ніж, який ріже кілька шарів тканини.

У швейній ділянці цеху здебільшого намагаються застосовувати універсальні машини з кількома функціями обробки тканини. Після пошиття костюмів та верхнього одягу необхідно виділити місце під спеціальний прес, який надає одягу необхідну форму та товарний вигляд.

Як налагодити продаж готової продукції

Перш ніж приступити до виробництва готового одягу необхідно все продумати і передбачити. Важливий етап всього процесу – ndash; це продаж продукції. Зараз є кілька шляхів реалізації товару: ринки, магазини, власний роздріб та інтернет-ресурси. Для малих підприємств оптимальний варіант це масові чи оптові продажі. У цьому можуть допомогти ринки, магазини та оптові інтернет-портали. З усіх перерахованих місць продажу найзручніші - це ринки та магазини-онлайн, тому що вони будуть здійснювати розрахунок готівкою, тоді як магазини воліють працювати за схемою «продав - розрахувався».